LibreOfficen käyttöönotto

Onko LibreOffice ilmainen kaikessa käytössä?

On. LibreOfficen voi asentaa ja sitä voi käyttää ilmaiseksi kotona, oppilaitoksissa, yrityksissä, julkishallinnossa ja missä tahansa muuallakin. Voit asentaa sen vaikka kaikkiin tietokoneisiisi ja tarjota kopion naapurille. LibreOfficen LGPL-lisenssi takaa, että voit tehdä kaiken tämän täysin laillisesti ja hyvällä omallatunnolla.

Saako LibreOfficea myydä?

Saa. Mutta tällaiseen kauppaan ei välttämättä kannata suostua, koska ohjelmiston voi ladata sivuiltamme ilmaiseksikin. Jos joku pyytää rahaa LibreOfficesta, varmista, että saat rahallesi todellista vastinetta. Esimerkiksi CD- tai DVD-levystä tai tukipalveluista voi hiukan maksaakin. Sivustoja, jotka tarjoavat ohjelmaa ladattavaksi netistä maksua vastaan, kannattaa sen sijaan välttää.

Miten LibreOfficen asennuksen voi automatisoida?

Linux-käyttöjärjestelmässä LibreOfficen asennus voidaan tehdä keskitetysti käyttämällä Linux-jakelun toimittajan omia asennuspaketteja. Tällöin asennus tai sen automatisointi ei poikkea mitenkään muiden ohjelmistojen asennuksesta.

Windowsissa automaattinen asennus tapahtuu msi-pakettien avulla. LibreOfficen hiljainen asennus msi-paketista tehdään komennolla

msiexec /qn /i LibO_3.5.5_Win_x86_install_multi.msi

Automaattinen asennus valitsee asennettavat käyttöliittymäkielet kohdejärjestelmän kieliasetusten perusteella. Automaattisen valinnan sijasta asennettavat käyttöliittymäkielet voi myös versiosta 3.5.5 lähtien määrätä UI_LANGS-parametrin avulla. Esimerkiksi suomen-, ruotsin- ja englanninkieliset käyttöliittymät saa asennettua komennolla

msiexec /qn /i LibO_3.5.5_Win_x86_install_multi.msi UI_LANGS=en_US,fi,sv

Käytännössä yllä olevien komentojen sijasta msi-paketit asennetaan suurissa organisaatioissa usein keskitetyn ylläpitotyökalun (esimerkiksi WPKG, Novell ZENWorks, IBM Tivoli tai Miradore) avulla. Riippumatta käytetystä työkalusta asennettavaa ohjelmistoa voi mukauttaa mm. asennusparametreilla, MSI Transform (.mst) -tiedostoilla tai lisäosilla. Lisää tietoa mahdollisuuksista mukauttaa keskitettyä asennusta löytyy Wikin Deployment and Migration -sivulta. Vinkkejä mukautuksiin voi kysyä myös users@fi.libreoffice.org-postituslistalla.