Kysymyksiä OpenDocument- eli ODF-tiedostomuodosta

Mikä on ODF-tiedostomuoto?

ODF (eli Open Document Format for Office Applications tai lyhyemmin OpenDocument) on LibreOfficen ensisijaisesti käyttämä tiedostojen tallennusmuoto. Se on useiden toimisto-ohjelmistojen yhteinen standardoitu tallennusmuoto. Standardin kehityksestä vastaa Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) ja se on hyväksytty myös kansainväliseksi ISO-standardiksi ISO/IEC 26300:2006.

Mitä tunnisteita ODF-asiakirjojen tiedostonimissä käytetään?

ODF-asiakirjojen tiedostotunniste ei ole odf, vaan asiakirjoilla ja asiakirjamalleilla on käytössä tiedostotyypin mukaiset tunnisteet. Alla olevassa taulukossa listataan LibreOfficen tukemat ODF-tiedostotyypit tunnisteineen. Yleisimmin käytetyt tunnisteet on lihavoitu.

Asiakirjan tyyppiAsiakirjan tunnisteAsiakirjamallin tunnisteFlat XML -asiakirjan tunniste *
Tekstiasiakirja .odt .ott .fodt
Laskentataulukko .ods .ots .fods
Diaesitys .odp .otp .fodp
Piirros .odg .otg .fodg
Kaava .odf .otf
Perusasiakirja (tekstiasiakirjalle) .odm
Tietokanta .odb
HTML-asiakirjan malli   .oth

* Flat XML -tiedostot ovat ODF-asiakirjoja pakkaamattomassa XML-muodossa. Flat XML -muoto on käyttökelpoinen tilanteissa, joissa tietoja siirretään automatisoidusti LibreOfficen ja muiden sovellusten välillä. Normaalisti sitä ei kannata käyttää asiakirjojen tallennusmuotona. Flat XML -tiedostojen tunnisteita ei ole standardoitu, joten taulukossa mainittujen tunnisteiden lisäksi Flat XML ODF -tiedostoja voidaan tallentaa mm. xml-tunnisteella.

Tukeeko Microsoft Office ODF-tiedostomuotoa?

Microsoft Officen versiot 2007 (service pack 2) ja 2010 tukevat ODF-tiedostomuodon versiota 1.1. LibreOffice käyttää oletusasetuksilla ODF-tiedostomuodon versiota 1.2, jota nämä Microsoft Officen versiot eivät tue. Täten Microsoft Officessa tallennettuja ODF-tiedostoja voi avata ja muokata edelleen LibreOfficessa, mutta avattaessa LibreOfficessa tallennettua ODF-tiedostoa Microsoft Officessa tulee varoitus tiedoston viallisuudesta. Tiedosto ei ole viallinen, vaan varoitus johtuu tiedoston versionumerosta, jota Microsoft Office ei tunne. Tiedoston voi silti avata valitsemalla Korjaa/Repair-toiminnon.